Natuursteen reinigen, waar moet u op letten?
Regelmatig krijgen we van onze klanten vragen over het reinigen van natuursteen. De beste tips van DECOSTONE op een rijtje!
1. Gebruik alleen zuren op natuursteensoorten die daar tegen kunnen
Veel natuursteensoorten bevatten kalk. Wanneer u met zuurhoudende middelen gaat dweilen zult u de vloer direct of anders op termijn beschadigen. De vloer wordt dan dof of vlekkerig. Op het etiket staat of het een alkalisch of zuurhoudend product betreft. Bij twijfel moet u geen producten gebruiken waar niet expliciet uw natuursteen of onderhoudslaag op is vermeld.
Wij adviseren de middelen van Lantania, deze hebben we uitvoerig getest en worden al vele jaren in heel Europa gebruikt.
2. Gebruik middelen die op uw situatie zijn afgestemd
Is uw vloer voorzien van een coating?
Dweil dan met een product dat deze laag onderhoud. Zo blijft u de laag voeden en is slijtage minder snel zichtbaar.
Is uw vloer voorzien van een impregneerlaag?
Gebruik dan geen oplosmiddelen op de vloer. Uw impregneerlaag kan hierdoor beschadigd raken. Het is niet mogelijk om een impregneerlaag te voeden met een dweilmiddel.
3. Gebruik de hoeveelheid die vermeld wordt tenzij u van ons een ander advies heeft gekregen.
Uw natuursteen kan een teveel aan zeep of was niet goed verwerken. DECOSTONE kan u adviseren over de te gebruiken hoeveelheid. In andere gevallen moet u zich aan de opgegeven hoeveelheden op het etiket houden.
4. Stofzuig eerst de vloer voordat u gaat dweilen
Vuil en zand worden deels opgelost door het dweilwater. Wanneer u vuil en zand zoveel mogelijk van de vloer heeft gehaald voordat u gaat dweilen, zult u het vuil niet in de voegen dweilen of in een waslaag achterlaten.
5. Dweil klam-vochtig
Het heeft geen zin uw vloer helemaal nat te maken. Veel verstandiger is het om de vloer klam vochtig te dweilen. U voorkomt mineralen in het water zich aan het oppervlak hechten en zo de vloer vlekkerig maken, Bovendien zorgt u er voor dat u niet teveel zeep of onderhoudsproducten op de vloer aanbrengt. Ook dit kan uw vloer vlekkerig maken.
6. Dweil niet iedere dag
In bijna alle gevallen hoeft een natuurstenen vloer niet iedere dag gedweild te worden. De enige uitzondering hierop zijn zeer intensief belopen vloeren in bijvoorbeeld bedrijfshallen of winkelcentra. Ons advies is om de vloer eens in de week of twee weken te dweilen.
7. Bij twijfel moet u zich laten adviseren, zo voorkomt u schade en andere problemen
Het is heel begrijpelijk als u door de bomen het bos niet meer ziet met alle verschillende producten en adviezen die in omloop zijn. Bij twijfel over de producten of het te volgen onderhoud moet u contact met ons opnemen, wij adviseren u graag.