Sinds mensenheugenis wordt natuursteen gebruikt om mee te bouwen en te herdenken.
De eigenschappen van natuursteen – duurzaam, waterbestendig, vorstbestendig, goed te verwerken – hebben er voor gezorgd dat veel monumenten en historische gebouwen helemaal of gedeeltelijk zijn vervaardigd uit natuursteen.
Wist u dat?
De oudste toegepaste natuursteen in Amsterdam is de bekleding van de toren van de Oude Kerk. Deze is in het begin van de veertiende eeuw gebouwd.
Veel gebruikt marmer – Bianco Carrara
Een in Amsterdam veel gebruikte natuursteensoort is het witte marmer Bianco Carrara, uit het Italiaanse plaatsje Carrara, een stad in het noordwesten van Toscane (Italië). Ook zien we veel varianten van Arabescato, wat wordt gewonnen in de Apennijnen ten noorden van Carrara. Deze marmersoorten hebben een wit tot lichtgrijze ondergrond met een grijze of licht geel/bruine beadering/vlam.
Zand er onder – niet erover
Grote marmeren platen liggen vaak in een bed van schelpenzand. Bij het opknappen van de oude marmeren vloeren in Amsterdam houden wij daar rekening mee. Mocht bij het herstellen van de marmeren vloer te veel water worden gebruikt, dan kan het zand onder vloer wegspoelen waardoor het marmer instabiel wordt en kan scheuren of breken.
Bij dagelijks onderhoud is het belangrijk het oppervlak van marmer zandvrij te houden. Zand is vaak de reden dat er kleine beschadigingen ontstaan. Door het natuursteen regelmatig te vegen of te stofzuigen voorkomt u krassen en beperkt u de bekende ‘loop’ in de vloer. Let op dat het mondstuk niet de vloer kan beschadigen! Laat u bij twijfel adviseren.